Houd je CPU koeler schoon, en je pc blij!

Je kent het wel, je bent lekker een potje Fortnite aan het spelen, en ineens een BSOD. En als je in de bios gaat kijken, zie je dat je cpu op kook temperatuur aan het werken is.
Je maakt de zijkant van je computer open en die zie je de oorzaak. Een pluk stof zo groot als het toupetje van opa op de bank!?
Met deze tips kan opa zijn touptje lekker op houden, en jij? Jij houd de pc koel!
Eerst begin je met de pc uit te zetten en de zijkant van je pc open te maken.
Het beste laat je de pc zo even een kwartiertje afkoelen, dan weet je zeker dat het hele spul al iets is afgekoeld, en dus hanteerbaarder word hier door.
Als je een AMD processor hebt (Alle sockets behalve AM4) dan klik je de koeler los van je moederbord en processor.
Bij een Intel en de AM4 sockets van AMD schroef je de koeler los met behulp van de 4 schroeven waarme je de cpu koeler ooit hebt vast gezet, of heb laten zetten.
Nagenoeg alle ventilators kun je van het aluminum koelblok afschroeven, of klikken. Er is hierbij geen verschil tussen AMD en Intel.
Als je het koelblok los hebt, dan zou je het eerst schoonkunnen maken met de stofzuiger. (let wel; doe dit niet in de pc kast ivm statische electriciteit die het moederbord, geheugen processor of zelfs je videokaart kan beschadigen.) In de pc kast maak je het beste schoon met een busje perslucht van bijvoorbeeld de Action (no free brand deals). Sommige mensen hebben zelfs een compressor, deze kun je hier ook goed voor gebruiken.
Het koelblok zelf kun je met een beetje wasbenzine ontdoen van de koelpasta die erop zit. Dit kun je ook met de CPU doen, maar gebruik wel een doekje dat geen vezels nalaat of kleine plukjes zoals bijvoorbeeld een velletje WC papier en keukenpapier.
Als de koelpasta eraf is, dan zou je kunnen proberen het koelblok onder de warme kraan schoon te spoelen. Houd hierbij wel rekening met de temperatuur. Niet zo zeer voor het koelblok, die kunnen wel wat hebben, maar je vingers zijn opzicht best wel gevoelig voor warm water. Waar je ook rekening mee moet houden zijn de koelvinnen op de koeler. Deze kunnen gemakkelijk buigen, en dan kunnen ze minder goed de warmte afvoeren.
Tevens kun je eventueel een oude tandenborstel pakken om iets van stofplukken er nog tussenuit te halen mocht het harnekkiger zijn dat je had gedacht. Een beetje hulp van het wondermiddel Dasty, kan ook geen kwaad. Wees er wel zeker van dat je daarna even doet schoonmaken met wasbenzine om nog enige residu van de Dasty weg te spoelen.
Tevens kun je proberen om de koeler de drogen met het busje perslucht wat je vanmiddag nog bij de Action had gehaald, maar je kunt het ook natuurlijk laten drogen. Even met de perslucht naspuiten en dan natuurlijk drogen heeft mijn voorkeur omdat er geen water druppels achterblijven, en de koelvinnen dus ook weer voor de goede koelwerking kan zorgen.
Nadat de koeler is helemaal opgedroogd kun je hele ding weer in elkaar zetten, en in de pc gaan inbouwen. Let er wel even op dat je de juiste hoeveelheid koelpasta er tussen doet.
Te veel of te weinig koelpasta kunnen er namelijk voor zorgen dat de processor zijn warmte niet goed kan afvoeren, en dus op de langere termijn hierdoor permanente schade kan opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *